tiistai 1. maaliskuuta 2011

Talonvaltaajien Berliini

Hiihtoloma vierähti perhelomalla Berliinissä. Edellisen kerran vierailin kaupungissa vuoden 1990 keväällä, muutama kuukausi muurin murtumisen jälkeen. Mieleen on jäänyt kävelyretki koksin ja trabantin tuoksuisessa Itä-Berliinissä, Friedrichscheinin ja Prenzlauer Bergin nuhjuisissa kaupunginosissa.

Muurien avauduttua Berliinin itäisestä kantakaupungista tuli nopeasti talonvaltaajien, taiteilijoiden ja vaihtoehtoväen aluetta. Taiteilijoiden valtaama vanha elokuvateatteri Mittessä, Kunsthaus Tacheles, on vielä jäljellä, mutta sitäkin taitaa uhkaa purkaminen, kertoi Die Tageszeitung.

Talonvaltaajien Berliini taitaa olla katoamassa.

Berliinissä on kuitenkin edelleen oma erityinen tunnelmansa. Mukavinta on rento ja epämuodollinen elämänmeno, jota voi tarkkailla katukahvilassa, raitovaunun ikkunasta, viihtyisissä puistoissa tai berliiniläiseen tapaan aamiaisbrunssilla.

Kreuzbergin Oranienstrasse ja Görlitzer Bahnhofin ympäristö on värikkyydessään kävelyretken arvoinen. Legendaarinen klubi SO36 on edelleen olemassa, siellä käyvät tunnetut suomalaisbänditkin keikalla.

Prenzlauer Bergistä trabantit ovat kadonneet ja talot on kunnostettu, asuinalue on nyt lapsiperheiden ja nuorten kaupunkilaisten suosiossa. Alue on täynnä kahviloita ja mielenkiintoisia pikkuputiikkeja. Hackesche Höfen sisäpihakorttelit ovat nähtävyys.

Lue myös kirjoitukseni Berliinin julkisesta liikenteestä.

Valokuvassa katutaidetta Hackesche Höfen sisäpihakortteleista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti